a sensi.nl  (de centen)

bewustzijn 

Voorpagina    Politiek    Economie   Samenleving    Media    Wetenschap   Opinie    Cultuur    contact

    amistadAuteur EgbertDoest

La Amistad (Spaans: De Vriendschap) was een Spaansslaventransportschip waarop in 1839 een opstand uitbrak. Deze opstand zou bekend worden als de Amistadopstand.. Bron wikipedia

De slavernij
 
Ik moet steeds stilstaan bij de term “afschaffing van de slavernij”. Wat wordt hiermee bedoeld?
Werd dit in een wet gegoten, en werden gewoontes vaarwel gezegd? Wat moet ik mij hierbij voorstellen?
 
Op 1 juli 1863 is de slavernij in Suriname afgeschaft. De zwarte bevolking heeft het voortdurend zwaar gehad. Een wedstrijd tussen de verschillende religies hebben een verwoestend effect gehad op landen en bevolkingsgroepen.
Eerst moest uit hun mythes (gewoontes) en zelf uitgelegde geschreven teksten uit hun “heilige” boeken argumenten worden gehaald om mensen tot slaven te maken. Hieruit werden onnoemelijke mensen slaaf gemaakt uit Afrika.
 
Geschiedenis
Gedurende 800 jaar hebben de Afrikanen op het Iberisch schiereiland de scepter gezwaaid.
In 1492 werden ze verslagen in Spanje. Terug in eigen land blokkeerden de Afrikanen de vaarroute naar het Oosten. Vanaf nu waren de Europeanen afgesneden van de handelsroute naar het oosten.
Chistoffel Columbus kreeg gedaan dat hij met drie schepen op ontdekking mocht om een nieuwe vaarroute te vinden. Columbus en anderen deden in die periode diverse ontdekkingen voor het huidige Europa. Deze landen werden in bezit genomen voor Europa.
Europa ging zich een nieuwe identiteit aanmeten. En dit ging gepaard met in de ene hand de “heilige” boeken en in de andere hand het wapen. Landen en volkeren werden langs deze lijn veroverd en als slaven afgevoerd om in de nieuwe gebieden als productiemachine te worden ingezet. De hele keten van veroveraar, inkoper, vervoerder, verkoper tot koper deed zich tegoed aan deze mensonterende handel.
 
Reden
De opdracht: de Machtige Afrikanen op eigen continent een kopje kleiner maken. Iedereen op dat continent dat verhandeld kon worden werd verhandeld. Voor eens en voor altijd zouden de Afrikanen vernietigd worden. Daartoe werden stammenoorlogen opgezet voor de gevangenneming van de Afrikanen. Ook het laten uitmoorden van elkaar kwam voor.
Het gevolg hiervan was dat Europa een aanval/inval vanuit Afrika niet hoefde te vrezen. De Afrikanen waren verslagen en dat moest zo blijven. Bovendien leverde de verhandelde Afrikaan winst op.
In vele oorlogen hebben de Afrikanen een voorname rol gespeeld en hadden zij landen veroverd.
 
Uit de slavernij
In Europa en Amerika begonnen meer en meer mensen zich te keren tegen de slavernij.
Abolitionisten - afschaffers van slavernij - hebben hier een grote rol gespeeld.
Het Britse Rijk schafte de slavernij af in 1833. Op 25 maart 1807 nam het Britse parlement onder leiding van Lord Grenville de Abolition of the Slave Trade Act aan. Hierin werd voorzien middels een boete van 100 pond voor elke slaaf die op een Brits schip gevonden werd. In 1827 verordende Groot-Brittannië dat slavenhandel een vorm van piraterij was en daarop stond de doodstraf. Schepen van andere landen werden ook geconfronteerd met de blokkade.
 
Het besef dat de slavenhandel foute boel was, werd ook ingegeven door de Franse revolutie.
Haïti bevocht zich als 1e land ter wereld voor de afschaffing van de slavernij.
 
De slavernij was een reden voor de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865). Terwijl de oorlog aan de gang was in Amerika, ging bijvoorbeeld Nederland gewoon door met de slavenhandel. Foute boel dus.
Amerika gaf meteen het signaal dat dit niet kon. Landen die nog steeds slavenhandel bedreven zouden hardhandig worden aangepakt. Dit werd ook aan de “Nederlandse regering“ verteld. Uiteindelijk moest koning Willem 111 dan ook in Suriname de slavernij afschaffen.
 
Suriname en de Antillen: het debat over de afschaffing van de slavernij kwam echter zeer langzaam op gang en werd onder druk van Engeland en Amerika bespoedigd. Op 1 juli 1863 was dit een feit. Het onder druk zetten ging met blokkades van schepen gepaard.
 
Het verzet van de slaven in Suriname heeft bijgedragen aan het niet opgeven van de vrijheid. Aan het niet toegeven aan de onmenselijke behandeling. De aanvallen op de plantages waren zo heftig dat Nederland legers zond naar Suriname. Verdragen werden getekend en de Marrons kregen de toestemming zich in hun eigen omgeving vrijelijk te bewegen. Maar de slavenhandel ging gewoon door.
Een soortgelijke situatie vond plaats tijdens het apartheidsbewind in Zuid-Afrika met de thuislanden. Ook in Amerika vonden dergelijke praktijken plaats door het creëren van reservaten voor de Indianen (Native Americans).
Hieruit kunnen we concluderen dat dit hardhandig ingrijpen van Engeland en Amerika middels blokkades, het in beslag nemen van schepen etc. heeft voorkomen dat Nederland de slavenhandel in stand kon houden.
 
 
Vergelijking
De 2e Wereldoorlog duurde van 1940-1945. Deze oorlog liet zien dat Europa niet veranderd was in het denken over slavernij. Tijdens de 2e wereldoorlog werden massa’s mensen uit de veroverde gebieden als slaven afgevoerd naar productiegebieden. De veroveraars koesterden een diepe haat tegen volkeren die niet aan hun ideologie beantwoordden. Massa’s mensen zijn vergast, gefusilleerd en in kampen vastgezet.
 
De reactie op vragen van weggevoerden volkeren uit Afrika en als slaven verhandelde Afrikanen is altijd geweest dat ze een beter lot kregen dan de Afrikanen in Afrika zelf. Een foute redenering.
 
In de 2e Wereldoorlog werd door de geallieerden alles op alles gezet om de ideologie die door de Duitsers ontwikkeld was te doorbreken. De door de Duitsers ontketende wereldoorlog moest een nieuwe wereldorde inluiden. Dit werd met veel geweld gecreëerd. Wie niet aan beeld voldeed werd slaaf gemaakt, anders vermoord. Japan deed mee met deze ideologie.
Nieuwe wapens werden ingezet om deze op geweld gestoelde Wereldorde te beëindigen.
 
Nu zien we dat deze vorm van slavernij welke op grote schaal plaatsvond in Afrika, zich nu zou gaan voordoen in Europa. Dit moest door de geallieerden met alle macht bestreden worden. De 2e Wereldoorlog duurde 4 á 5 jaar. De Afrikaanse slavernij door Europa veroorzaakt heeft 300 jaar geduurd. Onmenselijk leed is veroorzaakt.
 
 
Constatering
Er kan geconstateerd worden dat Nederland zich op geen enkele wijze kon inleven in de omstandigheden van de slaven.
Dit is in vele situaties getoond:
1.       De slaven voerden overvallen uit vanwege de onmenselijke behandeling die ze moesten ondergaand zoals de lijfstraffen, geen eten, geen bezit, geen gezin.
2.       De bestuurders sloten verdragen met deze groepen en gingen verder met de slavenhandel. Het z.g. thuislandbeginsel was geboren.
3.       De profit gedachte overheerste.
4.       De kolonies moesten zich naar de weg van vrijheid bevechten.
5.       Indonesië kreeg zijn onafhankelijkheid na ingrijpen door de V.S.
6.       Zuid-Afrika, waar Nederland een dikke vinger in de pap had, stoorde zich niet aan de apartheid in dat land. Ook hier de thuislanden constructie (tuislande). In deze situatie nam Nederland geen afstand van de toestand.
7.       Pas als een boycot door de VS internationaal wordt ingezet, werden deze daden beëindigd. Zichtbaar in Zuid-Afrika. Idem dito in Suriname.
8.       Nelson Mandela wordt een icoon - na 25 jaar in de gevangenis te hebben gezeten vanwege het feit dat hij voor de democratische rechten opkwam.
 
De zwarte man
Menigeen roep dat de zwarte man op wereldschaal niet meedoet. Dit is niet waar.
De zwarte man heeft ook in veroveringen van volkeren zijn rol gehad. De geschiedenis verhaald niet de successen en rol van betekenis welke door de zwarte man tot stand zijn gebracht.
In de 300 jaar onderdrukking op wereldschaal, in Afrika en in de kolonies is de zwarte man afgehouden van kennis, afgehouden van meedoen in de veranderde wereld op technologisch en wetenschappelijk gebied, afgehouden van leven in familiair verband en afgehouden van zelfcreatie.
 
Door ontwikkeling van nieuwe wapens zijn volkeren onderdrukt en als slaaf afgevoerd.
 
Voortgekomen uit deze situatie en door zich te ontdoen van de ketens is de zwarte man nu springlevend en maakt zelf zijn keuzes. Volwaardig gaat de zwarte man de toekomst tegemoet. Hij laat zich niet uit het veld slaan.
 
Er is geen compensatie gegeven van de 300 jaar durende slavernij en mishandeling op wereldschaal.
 
Op dit moment is Barack Obama de grootste wereldleider op dit moment.
 
Suriname
Begin 1900 gingen al stemmen op dat de Surinamers het voor het zeggen zouden moeten hebben in Suriname. Mensen met zulke ideeën werden door de Nederlandse Staat voor gek verklaard of verbannen.
Na de tweede wereldoorlog veranderde veel op internationaal gebied. Kolonies werden onafhankelijk. Suriname verkreeg in 1948 autonomie, wat betekent dat met de Surinamisering concrete stappen konden worden gezet. Op voorhoede posten kwamen Surinamers. Een parlement werd ingesteld. Verkiezingen werden gehouden. Het duurde echter tot 1975 voor de onafhankelijkheid daadwerkelijk werd uitgeroepen.
 
Het moge duidelijk zijn dat de geschiedenis van de slavernij en de psychologische impact hiervan bestudeerd dient te worden. Bagatellisering hiervan is uit den boze.
 
Conclusie
De slavernij in Suriname is niet afgeschaft, maar is beëindigd. Beëindigd omdat dit afgedwongen is. Amerika en Engeland hebben zwaar ingezet op beëindiging hiervan. De opstanden van de mensen (slaven) hebben hier zeker aan bijgedragen.
De vrijheid is verkregen met bloed, zweet en tranen.